Begint het alweer te kriebelen? Mountainbiken kun je het hele jaar door, maar als de herfst in aantocht is, is het net even leuker. Je rondje biken ziet er elke keer weer anders uit en bied je steeds meer uitdagingen. Wat dacht je van modderpoelen en losse bladeren op het parcours, terwijl je ploetert in de mist, regen en wind?

Voor wielrenners redenen genoeg om even een fietsbreak te nemen, maar mountainbikers gaan er juist voor. Ben jij een mountainbiker, dan kun je vast niet wachten tot de eerste blaadjes gaan vallen. Met onze tips ben jij klaar voor een superstart van het mooiste mountainbike-seizoen.

1. Check je bike

Je mountainbike is je maatje waar je 100% op moet kunnen vertrouwen. De bike zorgt voor comfort, de juiste vering en grip op alle heuvelachtige paden en steile beklimmingen waar jij kilometers gaat maken. Hoe belangrijk is het dan dat je fiets helemaal in orde is? Dat dus!

Als je superhandig bent, check je natuurlijk zelf tijdens elke schoonmaakbeurt alle belangrijke onderdelen van je bike. Maar voor 100% zekerheid breng je je fiets op tijd naar de fietsenwinkel voor een onderhoudsbeurt. Gegarandeerd dat jij dan vol vertrouwen op je mountainbike zit.

2. Ken je bike

Vertrouwen krijg je ook, doordat je fiets door en door kent en weet wat belangrijk is. De juiste bandenspanning bijvoorbeeld. De stelregel is een zachte band bij een zachte ondergrond en een harde band bij een harde ondergrond. Een kwestie van uitproberen en kijken wat jij prettig vindt.

Dat geldt ook voor het verzet.

Fietsen met een te klein verzet vergt een ijzersterke conditie en fietsen met een te zwaar verzet kost enorm veel kracht. Gebruik al je tandwielen en weet welk verzet jou op welk deel van het parcours van dienst kan zijn.

Een ander belangrijk punt is de hoogte van je zadel. Hoe je dat checkt? Plaats een pedaal helemaal naar beneden, houd je stuur met beiden handen vast en plaats de hak van je voet op het pedaal. Is je been dan volledig gestrekt, dan staat je zadel goed. Met deze tips geniet jij volop van je mountainbike.

3. Kies de juiste pedalen

Voor je mountainbike kun je kiezen tussen klikpedalen of platformpedalen. Platformpedalen zijn vooral geschikt als je een beginnende mountainbiker bent.

Je hebt geen speciale fietsschoenen nodig en je voeten zitten niet vast aan het pedaal. Zo kun je nog even snel je voet aan de grond zetten, mocht dat nodig zijn.

Ervaren fietsers zullen altijd kiezen voor klikpedalen. Zo kun je beter kracht zetten en zelfs met het omhoogtrekken van je been snelheid maken.

Twijfel je nog? Geen probleem, want je kunt ook kiezen voor combinatiepedalen met aan de ene kant het Shimano-kliksysteem, terwijl het pedaal aan de andere kant plat is.

4. Scoor de juiste fietskleding

Met de juiste fietskleding zit je lekker en comfortabel op je MTB. Qua kleding kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Speciale mountainbike kleding is net even wat steviger dan de meeste wielrenkleding, omdat je nu eenmaal wat meer risico loopt op scheuren door loshangende takken en de kans op vallen groter is dan bij wielrennen.

Mountainbike kleding is ‘loose fit’, wat wil zeggen dat de kleding net even wat wijder is.

Fietsen in het najaar betekent ook dat je zichtbaar moet zijn voor medefietsers en andere weggebruikers. High-visibility fietskleding is fluorescerend en zorgt ervoor dat niemand om jou heen kan. Wel zo veilig!

Als je goed zoekt, vind je met een beetje geluk nog een mooie outfit in de zomeropruiming die je kunt aanvullen met warme onderkleding. En hoor je mensen praten over Gabba, maar weet je niet waar ze het over hebben? Gabba is de bijnaam van een Noorse renner uit de tour van 2009 en nu een bekend merk fietskleding waar veel fietsers bij zweren. Check hier het hele verhaal van Gabba:

5. Pas je aan met het weer

In de herfst kan het mooi weer zijn, maar je kunt ook getrakteerd worden op een verfrissende regenbui of flinke wind. Zorg dat je je kleding en je route aanpast aan het weer en laat je niet verrassen. Check voordat je gaat fietsen het weer via een weer-app.

Fiets je in de bergen, laat je dan adviseren door locals, want niets is zo verraderlijk als het weer in de bergen. Waterdichte en waterafstotende fietskleding, waterdichte handschoenen en zelfs waterdichte sokken maken jouw avontuurlijke natte tocht een stuk aangenamer. Krijg je al zin in een tocht in de regen?

6. Zorg voor een goede fietshelm

De helm is het belangrijkste item op de fiets en beschermt jouw hoofd tijdens alle spectaculaire kilometers.

Je kunt een speciale MTB-helm kopen, maar een racefietshelm voldoet ook. Het verschil tussen beide helmen is het klepje voorop de MTB-helm dat net even wat meer modder tegenhoudt dan een normale racefietshelm.

Belangrijk is dat de helm comfortabel en goed vast zit. In principe vangt een helm maar één echte klap op, dus als je flink gevallen bent, is het aanschaffen van een nieuwe helm een vereiste.

7. Extra’s voor je comfort

Biken doe je zelf en op eigen kracht, maar als er zaken zijn die jou het fietsleven comfortabeler kunnen maken, zeg je daar vast geen nee tegen.

Denk aan fietsbrillen die opspattend vuil en UV-stralen tegenhouden. Ook mountainbike handschoenen beschermen jou tegen alle weersomstandigheden. Ze krijgen nogal wat te verduren op de fiets, dus zorg voor goede handschoenen om zo optimaal beschermd op de fiets te zitten.

Voldoende drinken tijdens het fietsen is van groot belang. Je kunt kiezen voor bidons, maar een fietsrugzak is een absolute aanrader. Je drinkt dan heel eenvoudig via het slangetje over je schouder en hoeft niet je bidon uit de bidonhouder te halen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!

8. Stel een trainingsplan op

Dan zijn we aangekomen bij de laatste van de 8 tips voor de mountainbike. Mountainbiken is heerlijk, maar heb je ook een doel? Wil je sneller en sterker worden en je techniek en conditie verbeteren?

Stel dan eens een trainingsplan op en je zult zien dat je een betere fietser wordt. Trainingen vind je online, maar je kunt je ook aansluiten bij een lokaal trainingsgroepje. Zo leer je van elkaar en kun je je aan je trainingsmaten optrekken.

Door je spierkracht te vergroten, zullen je prestaties op de fiets verbeteren en gaat die heuvel of sprint jou net even wat makkelijker af. Krachttraining is het antwoord, online vind je vele oefeningen speciaal voor mountainbikers. Zo zit jij fit op de fiets.

Zeker weten dat jij met deze tips klaar bent voor de start van een heerlijk mountainbike seizoen. Veel fietsplezier, vermijd blessures en vergeet vooral niet te genieten!

Het team van ProSalton.